יום שלישי, 27 בינואר 2015

שבוע לפני הספורבול



לקראת הבחירות בפלשתינה-א"י אני אציין שכל חברי התחזית כולם, מצביעי שמאל. זהו, לא תשמעו מאתנו יותר שום דבר על הבחירות בעיקר כי את מה שהיה לנו להגיד אמרנו בבחירות הקודמות ונגיד גם באלה שיהיו בעוד שנה וחצי. זה לא אסקפיזם או בריחה מהמציאות, זו המציאות שלנו. אנחנו בתחזית באופן מודע מתעלמים מכל הרעש הלבן הזה. 
אחרי הפתיחה הזו אולי יש מקום לדבר על נושאים שקשורים לספורט ועסקים. הפעם נושא שקשור מאוד ללבלוג ה CIS.

(מבט תמוהה על עיני הקורא היחיד, מה זה למען השם CIS? מה זה, סוג של סוכנות ביון?!)

ה CIS או בשמו המלא Canadian Interuniversity Sport או בשמו המלא הנוסף Sport interuniversitaire canadien (זה בצרפתית, בקנדית חייבים לכתוב בשתי שפות, באמת) או בשם הקודם שלו CIAU ובצרפתית זה היה משהו דומה... רגע, הלכנו לאיבוד קצת. ה CIS זו הגרסה הקנדית ל NCAA  האמריקאי (בישראל יש גם גרסה, אס"א). זה הגוף המנהל את הספורט האוניברסיאטי הקנדי אבל לא לדאוג, כמו בארצות הברית ששם יש את ה NCAA  ואת ה- NAIA וכמובן את ה-CAU ועוד את ה- NJCAA בקנדה יש את ה CIS  ואת ה- CCAA. למי שרוצה הסברים על כל ראשי התיבות האלה ואיך מגיעים לשחק בהם- תשאירו תגובה, ואני מבטיח לענות ולעזור. מעטים בישראל מכירים את החוקים של ה NCAA והNAIA  וה-CIS יותר טוב בעיקר כי יצא לי לעבוד בCIS וב NCAA ומעטים טרחו לקרוא את ספר החוקים של הNCAA  שאורכו מעט מעל 4000 עמודים. בכל אופן, ה CIS.

CIS- האתר 
http://english.cis-sic.ca/landing/index



 קנדה שהיא מדינה של מעט יותר מ-33 מיליון, בערך עשירית מהשכנה לדרום, נלחמת שנים בתופעה של גידול טבעי שלילי. יותר מידי אנשים עוזבים את קנדה לטובת ארצות הברית. אחת הבעיות הכי קשות היא זליגה של כישרונות ספורט וכישרונות אקדמאיים לארצות הברית לטובת הכסף הגדול של האוניברסיטאות האמריקאיות. דיברתי בהרחבה על הכוח הכלכלי של הפוטבול מכללות ועל הכוח הכלכלי העצום של ה NCAA אכתוב בעתיד. לספורטאי קנדי מצטיין בכל תחום יש החלטה מאוד קשה- האם לעזוב בגיל 18 או 19 את קנדה דרומה לארצות הברית או להישאר ולשחק במכללות הקנדיות. עד לפני 10 שנים לא הייתה בכלל שאלה, מכללות קנדיות לא הציעו שום מלגה כך שאם אתה שחקן כדורסל או שחקן בייסבול או שחקן גולף או שחקנית כדורגל או אצנית מעולה הבחירה הייתה מאוד קלה- יורדים דרומה אל הכסף הגדול.

ה CIS ראה איך משחקי פוטבול והוקי מכללות אמריקאים שואבים יותר מפרסמים קנדים ומישהו עשה את החיבור הפשוט- אם מפרסמים קנדים הולכים לפרסם במשחק פוטבול מכללות או הוקי מכללות, למה שלא נעשה את הכל בקנדה ונרוויח את הכסף הזה?
ההחלטה הראשונה הייתה לאשר לבתי ספר קנדים החברים ב CIS להציע מלגות. זה גרם לשינוי מעניין מאוד בקנדה. ראשית, חשוב להבין כל האוניברסיטאות בקנדה (מלבד 2) בבעלות המדינה כך שנקודת ההתחלה הייתה שווה לכל. אבל בכלכלה כמו בכלכלה, לעיר הגדולה (טורונטו, אוטווה, קלגרי, אדמונטון ו-וונקובר) יש יתרון על הערים הקטנות. כדי לפתור את החיסרון היחסי הזה אוניברסיטאות קטנות החלו להשקיע בבניית אולמות חדשים ובניית מגרשי הוקי ופוטבול חדשים. הקורבן הראשון של שיטה היה הקולג' המלכותי הצבאי של קנדה שהחליט שהוא לא בונה שום אולם חדש לקציני העתיד של הוד מלכותה (קנדה היא מדינה תחת ריבונות הכתר הבריטי, בחיי, כל מטבע בקנדה מזכיר לכם את זה) בעיקר כי הוד מלכותה לא מתעניינת בספורט. כך ה CIS איבד לנצח משחקים מול קציני וקצינות העתיד. הקורבן השני היה SFU- סיימון פרייז'ר יוניברסיטי אי שם בחור שעה וחצי מוונקובר. סיימון פרייזז'ר החליטו לעבור ל NCAA. להחלטה היה הגיון כלכלי- במקום לטוס למשחקים במניטובה או בססקטון  (יש כזו עיר) עדיף לנסוע למשחק באיידהו (שלוש שעות באוטובוס) ובוושינגטון סטייט. המתקנים של סיימון פרייז'ר כולם חדשים ועומדים בתקנים של ה NCAA ואם ה CIS מציע מלגות, עדיף להם בסיימון פרייז'ר לקבל את ההכנסות של משחק פוטבול גם אם זה דיווזן 2 של ה NCAA, כמובן שההכנסות של הכדורסל וההוקי עולות בעיקר כי יש יותר אמריקאים מקנדים (ביחס של 1 ל-10). שחקני כדורסל קנדיים החלו לקבל הצעות מהבית- למה לרדת לשחק כדורסל ב NCAA שמשחקת בשיטה ארכאית (מחציות, 35 שניות התקפה, תחומי מגרש ייחודיים) אם אתה יכול או יכולה להישאר בקנדה ולשחק בשיטה שהיא קרובה ל NBA וזהה לאירופה? למה לרדת לארצות הברית ולהיות זר תחת החוקים המוזרים של כמות אימונים אם אפשר להישאר בקנדה, להתאמן כמה שרוצים ולא להיות זרים?
נכון, העילית עדיין תגיע ומגיעה לארצות הברית. אנדרו וויגיניס למיניהם יעדיפו ללכת למכללות שם הם יקבלו חשיפה לפני הדראפט. אבל הרמה בקנדה בעלייה. מכללת קרלרטון מאוטווה מנצחת מכללות מהטופ האמריקאי כל שנה בקלות. היא השנה הביסה את ממפיס ב-30 הפרש וניצחה את אינדיאנה בקלות. היריבה העירונית של קרלטון, אוטווה הביסה העונה את סירקיוז וניצחה את אוהיו סטייט. הכישרונות הקנדיים בכדורסל חושבים פעמיים האם לרדת לארצות הברית או להישאר בבית. אפילו הוקמה בקנדה ליגת כדורסל מקצוענית- NBL  שצוברת פופלאריות ונחשבת בעיני אנשי כדורסל כליגה בעלייה וליגה טובה מאוד. ההוקי הקנדי נחשב שנים לכוח כלכלי והמכללות הקנדיות משחקות באופן קבוע מול אמריקאיות ומנצחות אותן, כי הקנדים לא תקועים עם חוקי מקצוענות ארכאיים כך ששחקן בן 18 יכול לשחק ב OHL, או כל ליגה לפיתוח אחרת ועדיין לשחק ב CIS. הרמה של ההוקי מכללות עולה, הצופים באים, הספונסרים באים, יש יותר כסף לציוד טוב, שחקנים יותר טובים באים, העניין עולה והמעגל ממשיך.
בשלב הזה, לפני 6 שנים בערך קרה משהו לא צפוי- צעירים קנדיים הפסיקו ללכת לארצות הברית והתחילו לחזור לקנדה. המשבר הכלכלי של 2008 גרם למכללות אמריקאיות קטנות יותר להדק את החגורה ובמקום להציע מלגה בינלאומית לסטודנט קנדי, הציעו מלגה מקומית לאמריקאי (ההבדל במלגות יכול להיות אפילו פי 10 לסטודנט בינלאומי). יותר סטודנטים באוניברסיאטות בקנדה אומר יותר כסף משכר לימוד, יותר צופים באים למשחקי בית של המכללה. יותר צופים אומר יותר כסף לאוניברסיטה ובגלל שקנדה מדינה ענקית החלו לשדר את המשחקים און ליין בחינם. יותר משחקים בחינם אומר יותר צופים, יותר צופים אומר יותר חשיפה, יותר חשיפה שווה למפרסמים וכך החלו חברות כלכליות לפרסם במשחקי מכללות. כולם מרווחים, זו השיטה הקנדית.
אבל עם כסף יש בעיות. צריך לנהל את העסק ושאתה מתעסק ב-54 מוסדות אקדמיים בכל רחבי קנדה, שם לכל פרובינציה יש חוקים עצמאים ויש הבדלי תרבות מהותיים בין פרובינציה לפרובינציה (בקנדה בניגוד לארצות הברית, אין מדינות אלא פרובינציות וטריטוריות עם דרגות שונות של ניהול עצמי).
נכון הNCAA  מתעסק עם מעל ל-1000 בתי ספר ב-6 אזורי זמן וב-50 מדינות. אבל ה NCAA קיים מעל ל-100 שנה ויש לו מסורת שמחוברת לפוליטיקה האמריקאית ולוועד האולימפי האמריקאי. ל CIS אין מסורת של מאה שנה, למעשה, הוא חוגג 50 ב-2015. ל CIS  אין קשר לפוליטיקה הלאומית ואין קשר לוועד האולימפי הקנדי. בקיצור ה CIS צריך להתמודד עם אתגר הגידול ולשם כך החליטו לנסות להביא מישהו שיודע איך עושים את הדבר הזה.

כמו כל דבר בקנדה, היה הליך מסודר של קבלת החלטות, התנגדויות, אינדיאנים מתים ששלחו מכתבים למרות שהם מתים ולא אמורים לשלוח, נבחר אדם ואז נפסל כי הוא לא דיבר צרפתית, נבחר אדם אחר והוא נפסל כי הוא לא דיבר אנגלית ואז נבחר פייר לפונטיין.

פייר לפונטיין, מאמן שחייה נחשב וקנדי דובר צרפתית אבל לא יליד קוויבק, מה שהפך אותו לאטקרטיבי בעיני כל האוניברסיאטות. לפנוטיין נחשב מנהל מבריק והמוח מאחורי ההצלחה של השחייה באוסטרליה. הוא איש גיוס כספים נחשב ובקיצור, האיש הנכון במקום הנכון. בינואר 2013 הוא מונה לחמש שנים לתפקיד המנהל הכללי של ה CIS עם מטרת העל- להפוך את הספורט הקנדי באוניברסיטאות למתחרה ראוי על הדולר הקנדי מול ה NCAA.
ההתחלה הייתה טובה מאוד- לפונטיין חתם על שורה של שיתופי פעולה עם חברות קנדיות בולטות, הוסף עוד 5 אוניברסיטאות כחברות ב CIS חווה עלייה בכמות הצופים במשחקי כדורסל ופוטבול וכמובן הוקי, הצלחה מסחררת במפגשי FISU- האולימפיאדה של הסטודנטים בעולם (גם ישראל שולחת מידי פעם נציגות אקראית בהצלחה מועטה) ועלייה כללית בחשיפה של המותג CIS בקנדה.

פה כמובן מתחילות הבעיות. הקנדים הם לא אמריקאים. הם לא קפיטליסטים ולא מוכנים לתת לחזקים להתחזק. הם לא מוכנים לתת לכסף להיות המטרה היחידה ולפונטיין לא הבין את זה. שיש לך באותה סירה אוניברסיטה כמו בריטיש קולומביה עם למעלה מ-40 אלף סטודנטים ואוניברסיטת טורונטו עם למעלה מ55 אלף יחד עם אלגומה עם מעט יותר מ-1400 או בישופ עם מעט יותר מ-2000 אי אפשר לרצות את כולם.
התקציב של אוניברסיטת טורנטו עובר את ה-3 מיליארד דולר קדני, זה של אלגומה מעט יותר מ-2 מילון. אוניברסיטאת וורטלו מגייסת בתרומות 127 מילון דולר, אוניברסטיאת ברדנון מגייסת 0. אוניברסיטת טורונטו רוצה לעלות את מס החבר מכל מוסד כדי להגדיל את התקציב של ה CIS  על מנת למשוך עוד מפרסמים ועוד שידורים. טורונטו נמצאת באחת הערים העשירות בעולם ופוטנציאל השיווק הוא עצום שם. ריירסון שגם היא בטורונטו, כמו גם יורק וגואלף דורשות יותר פרסום.  לעומתן, אלגומה, ת'אנדר ביי ומניטובה לא מוכנות לשלם יותר כסף כי אם אתה נמצא בעיר בקצה הציוויליזציה אתה לא מתעסק בספורט. נסיעה מסאלט סנט מר, העיר של אלגומה לאוניברסיטה הקרובה ביותר (לונרנשיין בסאדברי) היא 4 שעות לכל כיוון בהנחה שהכביש פתוח. משחק בטורונטו זה כבר טיסה. לשחק מול אוטווה, כולן אגב באותו אזור זמן ואותה פרובינציה ואותה הליגה, זה כבר סיפור של 3 שעות טיסה לכל כיוון. לאוניברסיטה של 1400 סטודנטים, אין יכולת כלכלית לשלם עוד כסף כדי שבערים הגדולות יגדילו את החשיפה למותג. כך נוצר מצב שההצלחה של לפונטיין גרמה לאוניברסיטאות הקטנות לכעוס עליו. לפונטיין בינתיים המשיך לעבוד והחל לחייב את האוניברסיטאות להגדיל את התקציב הספורטיבי שלהן ולשנות את מועדי האליפויות השונות כדי שיהיה אפשר לשווק את המוצר שנקרא CIS. הוא חיבר את אליפות ההוקי נשים וגברים ואת אליפות הכדורסל נשים וגברים לאותו שבוע. הוא העביר את אליפות הפוטבול לחודש נובמבר לסוף השבוע של חג ההודיה הקנדי, הוא חיבר בין הוועד האולימפי הקנדי לCIS  והפך את אליפות האוניברסיטאות הקנדיות באתלטיקה לתחרות סף אולימפית, אבל כל הדברים האלה לא עזרו מול התחושה של האוניברסיטאות העניות והקטנות יותר שזה לא מה שהם רוצים. הם לא רוצים להוציא כסף שאין להם והם לא רוצים להתחרות מול האמריקאים.
לפני שבוע החליטו 54 חברי הועד המנהל של ה CIS ברוב של 37 קולות (כל האוניברסיטאות הקטנות) לפטר את לפונטיין באופן מידי. ה CIS  כרגע שרוי במצב מוזר שבו ההצלחה הובילה לפיטרי מנהל ויש גל שמועות לגבי מעבר של כל האוניברסיטאות העשירות ל-NCAA.

מילה על הסופרבול לפני סיום-
הליין שהתחיל בסיאטל 2.5- עבר ל-PK  כרגע עומד על ניו אינגלנד 1-

ולסיום, כרגיל, המרגל הכי נחשב בעולם- ארצ'ר


אין תגובות: